Åderbråck

Att drabbas av åderbråck

Hur kommer det sig att vissa har åderbråck medan andra inte har det? Det finns faktiskt många orsaker till att åderbråck uppstår. För det första bör man veta vad ett åderbråck egentligen är.

Vad är åderbråck?

Ett åderbråck uppstår när venerna som transporterar blod runt i kroppen blir överbelastade. I venerna finns små klaffar som öppnar samt stänger sig och vid en överbelastning fastnar dessa, och åderbråcket uppstår.

Varför uppstår överbelastningen?

Dessa överbelastningar med tillhörande åderbråck uppstår ofta hos äldre. Det beror många gånger på att de är mer stillasittande än yngre personer. Ådrorna hos äldre kan, precis som många andra av kroppens funktioner, förlora i styrka och då utvidgas de lättare. Resultatet blir att åderbrock uppstår. Det är dock inte bara gamla människor som drabbas. En annan vanlig riskfaktor är att bli gravid. Allt fler gravida drabbas av åderbråck varje år och anledningarna till detta kan vara flera. För det första måste kroppen pumpa runt mer blod, trycket på benen blir tyngre och i samband med graviditeten blir många tröttare och sitter mer stilla. Åderbråck har många gånger också med övervikt att göra. Många överviktiga drabbas, oavsett ålder.

Men hur kommer det sig att också yngre, normalviktiga och icke-gravida personer drabbas av åderbråck? Jo, det beror på att åderbråck också är ärftligt. Om någon släkting varit eller är drabbad löper man alltså en större risk att själv drabbas av problemet.

Är åderbråcken farliga?

Ett litet åderbråck är sällan farligt, men man bör vara medveten om att de med tiden kan bli värre. Om man inte har besvär med åderbråcket kan man ofta hålla lite koll på det och boka in en behandling när eller om det börjar växa. Om man har stora och ytliga åderbråck kan det dock vara värt att behandla dem relativt omgående. För det första brukar de göra att benen känns tunga. Man kan också tappa känsel eller få ont av åderbråcken. Till en början brukar det bara vara så att åderbråcken är rena kosmetiska skönhetsfel, och det kan vara nog så jobbigt om de sitter mycket synligt eller om man är noga med att benen ska se felfria ut. Efter ett tag kan man dock riskera att det blir värre och tids nog de faktiskt skapa riktigt otrevliga bensår. Dessa i sin tur kan bli svårläkta och i dessa fall tvingas man ofta söka vård på speciella sjukhus för att få såren omlagda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *