Datorhälsa för ”dummies”: Så förlänger du din dators levnadstid

En bärbar dator har numera blivit ett måste för både studerande, företagare, pensionärer och skolelever. Även den offentliga sektorn digitaliseras mer och mer. De flesta banker skickar inte längre post till din fysiska adress. Istället föregår bankärenden digitalt. Utan en dator kan man som en modern människa knappast följa med i samhället.

Människans bästa vän

Man kan verkligen säga att It-teknologin har kommit för att stanna – och att vi inte längre kan leva utan! Men att anskaffa sig en dator är inte helt billigt. Det kostar pengar, mycket pengar! Det är därför inte helt underligt att de flesta är väldigt rädda om deras maskiner som – stort sett – kan innehålla oändligt mycket data om ett eller kanske flera människoliv.

Tyvärr är det långt ifrån de flesta människor som har tillräckliga kunskaper inom It-teknologi och de problem som datorlivet kan frambringa. Är du en av dem som inte har världens största datorkunskaper? Då bör du läsa vidare för här ger vi dig en kort underhållsguide som med garanti kommer att gynna alla ”datordummies”.

Gör alltid en backup av dina filer

Det finns ingen skam över att vara tekniskt oförberedd när det kommer till datorer. Ibland kan man tycka att ens dator lever sitt eget liv. Och det gör den också, men inget lever för evigt – och det gäller också våra bärbara datorer.

Om man har suttit med skägget i postlådan efter att alla sina filer har försvunnit så glömmer man aldrig igen att göra en backup av filerna. Lås mig lära dig den läxan utan att du ska behöva gå igenom det hårda arbetet med att få tillbaka sina filer, om det ens är möjligt. I dag finns det många bra backup program som Dropbox som maskerar sig som en vanlig mapp på datorn, men som synkroniseras över alla dina enheter och i ”molnet” så att de alltid har en backup online. Om du vänjer dig vid att spara alla dina dokument och andra viktiga filer i din Dropbox så ser du till att de aldrig försvinner ifall datorn stupar.

Glöm inte att kyla av

En varm dator är en arg dator. Vid högre temperaturer kan din dators komponenter skadas vilket kan leda till att din dator kraschar och dör. I dag har de flesta komponenter inbyggda system som förhindrar att de skadas av höga temperaturer genom att ”klocka ned” komponenten, d.v.s. att enheten kör långsammare och på det sättet bildar mindre värme. Det betyder dock också att din dator kommer att köra mycket långsammare. Detta är speciellt ett hot för små och tunna bärbara datorer som inte har en särskilt effektiv kylning.

Ta reda på var luftvägarna är på din dator och se till att de hålls fria. Bra genomströmning av luft ökar datorns kylningsförmåga. Detta är speciellt viktigt ifall datorn ligger i sängen eller på soffan där tyget kan klättra sig upp över kanterna och blockera luftvägarna. Damm och smuts kan också dras in i datorn och sätta sig fast i kylflänsarna. Om du misstänker att detta är fallet så försök att blås med munnen eller försiktigt med tryckluft i alla luftvägarna. Detta borde skaka loss det mesta av dammet. Om du använder din bärbara dator till spel eller väldigt intensiva applikationer som t.ex. Adobe Photoshop och Premiere så kan datorns kylsystem inte alltid vara tillräckligt. Även om komponenterna nog inte skadas av värmen, så kommer datorn att köra långsammare. Vid dessa tillfällen kan det vara värt att investera i en laptop kylare som denna från Coolermaster.  Det kan göra en väldigt stor skillnad på din bärbara dators prestanda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *